11 de febr. 2012

Peus de porc amb naps de la Cerdanya



Ingredients:

- 4 peus de porc no gaire grossos
- 1/2 k de naps de la Cerdanya
- 2 dl d'oli
- 2 cullerades de pa ratllat
- farina


Brou:


- aigua
- 1 fulla de llorer
- sal
- 2 dl de vi blanc
- 1 clau d'espècia
- 1 ceba
- julivert
- orenga
- 1 pastanaga
- grans de pebre
- sal


Salsa:

- oli o llard
- 1 ceba
- 2 alls
- 2 tomates madures
- 0,5 dl de vi ranci

Picada:


- 25 g d'avellanes torrades
- julivert
- 1 all
- 2 borregos de Cardedeu
- Vi ranci


Preparació:



1.- Socarrimeu els peus de porc, rasqueu-los amb un ganivet, netegeu-los i assequeu-los
2.- Talleu-los per la meitat longitudinalment, torneu-los a ajuntar i lligueu-los amb un fil perquè no perdin la forma quan bullin
3. Col.loqueu-los en una olla amb tots els ingredients del brou i l'aigua, que ha de cobrir-los bé; quan comenci l'ebullició, escumeu
4. Tapeu i deixeu coure lentament i sense interrupció unes 2 hores aproximadament. Quan siguin tendres escorreu-los i reserveu-los
5. Escalfeu l'oli o el llard en una cassola, i fregiu-hi la ceba tallada molt fina
6. Quan la ceba sigui daurada, afegiu-hi els alls picats i les tomates pelades i fetes puré; deixeu-ho coure uns minuts i posteriorment afegiu-hi el vi ranci. Deixeu-lo evaporar
7. Afegiu-hi els peus i deixeu-los coure 15 minuts
8. Piqueu en el morter les avellanes, l'all, una mica de julivert i els borregos de Cardedeu, diluïu-ho amb una mica de brou i afegiu-ho al guisat. Cobriu-ho amb un xic de brou colat de bullir els peus
9. Peleu els naps, talleu-los a trossos i bulliu-los en aigua i sal uns 25 minuts. Quan siguin tous, escorreu.los, enfarineu-los i fregiu en oli roent, després afegiu-los al guisat i deixeu-ho coure tot junt uns 10 minuts
10. Comproveu de sal. Escalfeu el forn a 200 C i introduïu-hi la cassola, tapada, uns 15 minuts. Quan el guisat estigui a punt, empolvoreu-lo amb el pa ratllat i gratineu-lo. Serviu-lo en la mateixa cassola. I bon profit!